Vensterbank

De vensterbank wordt al eeuwen toegepast in woningen en fabrieken, niet om in de eerste instantie een pot en vaas te kunnen plaatsen of met een meer decoratieve functie. Nee, ze werden gebruikt als letterlijke zitbank in het venster. Een vensterbank was dan ook een breed, houten deel op zithoogte van rond 40 cm vanaf de vloer.
Het kunstlicht was schaars en het daglicht kwam door de te kleine ramen niet diep genoeg de panden in waardoor men het beste kon werken in de raamopening. Door de opkomst van het kunstlicht en steeds groter wordende ramen vond men uiteindelijk meer comfort aan een tafel die op zijn beurt dieper in de ruimte geplaatst was.

De Wijdeco vensterbanken zijn kopieën van originele modellen en komen uit een tijd dat zitten in het venster niet meer nodig was maar het plaatsen van pot en vaas wel, maar nog belangrijker was de (esthetische standaard) van een pand, waar het voor een aannemer heel normaal was een woning volgens deze standaard op te leveren. Tegenwoordig word er bijna geen huis meer opgeleverd onder deze standaard van vroeger en zijn we hiermee veel franje maar ook vakmanschap en kennis kwijt geraakt.
Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat oude panden gerestaureerd worden met gebruik van originele materialen van toen en ervaar ook hoe geweldig mooi een nieuwbouw woning kan worden als deze materialen op de juiste manier toegepast worden.