Architraven bestel je bij Wijdeco

Architraven zorgen voor een sierlijke afwerking rond deuren of ramen. Architraven kunt u ook kennen als een sierlijst kozijn of kozijnlijsten, er zijn verschillende termen die gebruikt worden wanneer er gesproken wordt over architraven. Kozijnlijsten zorgen voor een mooie afwerking van de deur of het raamkozijn. Hiermee is het dus mogelijk om nog meer sfeer aan te brengen in de woning.

Architraven kopen als sierlijst kozijn

Maak je woning of pand uniek en werk jouw deurkozijn of raamkozijn af met een Wijdeco architraaf. De deurlijsten die wij verkopen zijn kopieën van originele profielen uit authentieke panden. Standaard verkopen we de architraven als complete architravensets. Deze set bestaat uit 2 staanders van 2400 mm, 1 ligger van 1200 mm en 2 neuten. De totale lengte van een architravenset bedraagt 6 meter maar uiteraard zijn langere lengtes ook mogelijk. Dit kun je gemakkelijk aangeven op de productpagina van de deurlijst. In onze webshop kun je vooral de meest gangbare architraven bestellen van klassiek tot moderne architraaf. Maar misschien zit jouw architraaf er niet bij. Goed nieuws! bij ons is maatwerk standaard dus zit er jouw gewenste afmeting niet bij, neem dan even contact met onze klantenservice op voor een passende aanbieding.

Afmetingen:

Omdat geen enkele woning hetzelfde is maken wij architraven op maat. Benieuwd naar de kosten van een op maat gemaakte architraaf?
Vraag naar de mogelijkheden

Gangbare maten zijn architraven van 3 cm, 4 cm, 5 cm, 6 cm, 7 cm, 8 cm, 9 cm, 10 cm, 11 cm, 12 cm.

Houten architraven of MDF?

Voordat je houten architraven gaat bestellen is het belangrijk dat je goed over de materiaalkeuze nadenkt.
Bestel je een goedkope MDF sierlijst om kozijnen af te werken of ga je voor de meer duurzame massief houten architraaf. MDF architraven wordt vaak gebruikt in de goedkopere bouw omdat er bezuinigd wordt op materiaal. Hierdoor krijgen de kozijnen van de deuren en ramen vaak een goedkope en kille uitstraling. Heb je zelf de keuze? Overweeg dan om een paar euro meer uit te geven omdat massief houten architraven veel meer karakter en uitstraling aan jouw woning geven.

Prachtige architraaf van hout te gebruiken als deurkozijn.

 

Voordelen MDF architraven

 • MDF sierlatjes voor deuren zijn goedkoop in aanschaf;
 • Geschikt voor budget bouw.

Nadelen MDF architraven

 • Mdf kan slecht tegen vocht;
 • Buigt en trekt krom bij belasting;
 • Geeft een goedkope uitstraling;
 • Combineert minder mooi met massief houten kozijnen;
 • Gemaakt van geperst afvalhout met lijm;
 • Beschadigd snel.

Voordelen houten architraven

 • Duurzaam en stevig;
 • Gemakkelijk te bewerken voor het afwerken van kozijnen;
 • Trekt minder snel krom dan MDF;
 • Gemaakt van echt hout ;
 • Leverbaar in verschillende houtsoorten zoals vuren, eiken, grenen;
 • Beschadigingen zijn makkelijk te repareren;
 • Houtstructuur geeft karakter en uitstraling aan de woning;
 • Goed te combineren met houten kozijnen, vloeren en hoge plinten

Nadat je eenmaal de keus voor massief houten kozijnlijst hebt gemaakt is het uitzoeken van een mooi profiel en de juiste afmeting nog een laatste taak.

Nadelen massief houten architraven:

 • Duurder in aanschaf.

 

Jaren 30 architraaf, landelijk deurlijst

Prachtige jaren 30 architraaf ook te gebruiken als landeljke deurlijst.Veel verkocht als jaren 30 architraaf is de Australis 68 mm. Deze deurlijst is een kopie van een originele omlijsting uit 1930 en heeft een mooi symmetrisch en bolvormig profiel. Net zoals alle andere sierlijsten betreft het hier een kopie jaren 30 architraaf uit een oude woning in Amsterdam. De lijsten zijn mooi te combineren met houten vloeren die vaak nog intact zijn in de meeste jaren dertig woningen of woningen die in een landelijk stijl zijn ingericht. Het kan natuurlijk zijn dat je al architraven in je jaren 30 woning hebt zitten en voor uitbreiding op zoek bent naar een exact zelfde kopie. Wijdeco kan de jaren 30 architraaf in jouw woning exact namaken. Voor een prijsopgaaf stuur je hiervoor een stukje bestaande deurlijst of een foto op naar onze klantenservice en je ontvangt binnen enkele dagen een offerte voor jouw jaren 30 architraaf.

 

Klassieke deurlijst

Klassieke deurlijst / architraaf van massief hout.

Naast de jaren 30 deurlijsten wordt de klassieke deurlijst domus veel toegepast bij renovatie van oude panden uit de jaren 1800. Deze klassieke deurlijst kenmerkt zich door de luie afwikkeling van haar  profielen. De vorm van deze klassieke architraaf geeft je deurkozijn een authentiek karakter en uitstraling.

 

Wat is het verschil tussen architraven deurlijsten, belegstukken, koplatten of chambranten?

Architraaf betekend in het grieks epistyle is de onderste dragende balk in het hoofdgestel. (bron wikipedia)
Architraven worden ook wel raamlijsten, belegstukken, koplatten of chambranten genoemd.
Uiteindelijk spreken we in alle gevallen van een sierlijst die het kozijn mooi met de muur afwerkt.
Met een deurlijst of raamlijst  krijgt een deur een luxe uitstraling, mooi afgewerkt met de neut onderaan de architraaf. De deurlijsten zijn  van massief hardhout, dus geen MDF deurlijsten. Deze zijn ideaal te combineren met de plinten van hout die voornamelijk als vloerplint worden gebruikt. Wijdeco houten raamlijsten en deurlijsten zijn geschikt voor houten stompe deur- en raamkozijnen maar ook opdek metalen deurkozijnen. Bij de metalen kozijnen worden er vullatten van een bepaalde dikte los meegeleverd bij de architraafsets. Zoekt u specifiek naar een architraaf met sponning? Ook kan bij modellen met een dik neusstuk een sponning worden gefreesd.

Bevindt het raamkozijn of deurkozijn zich terugliggend ten opzichte van de muur, dan wordt er gebruik gemaakt van dagkanten. Deze worden ook wel kantelaven genoemd, bij oude panden en monumenten vaak heel diep vanwege de dikke muren of voorzetwanden. Wij leveren tientallen verschillende type deurlijsten en raamlijsten. Hier een overzicht van een aantal modellen van houten architraven.

 

Houten architraven op maat gemaakt!

Naast de standaardsets levert wijdeco ook op maat gemaakte architraven. Dit betekent dat u tot op de millimeter nauwkeurig houten sierlijsten voor uw ramen of deuren op maat kunt laten maken. Vooral in oude authentieke woningen en panden is maatwerk vaak nodig. Voordeel van maatwerk van sierlijsten van hout is dat wij de reeds bestaande lijsten exact kunnen kopiëren zodat uw geen verschil heeft in uw raam of deurlijst.

 

Architraaf met neut

Neut onder de architravenDe onderkant van een architraaf wordt altijd met een neut afgewerkt. De neut overlapt de deurlijst en houten plint.
Doorgaans worden minder diepe dagkanten gewoon van multiplex gemaakt met aan de neus een radius 3 afronding. Vier millimeter naast deze afronding wordt vervolgens de omlijsting op de muur gemonteerd. In de meest ideale omstandigheden zijn muren gelijk gestuukt met de kozijnen zodat de architraaflijst overlappend op muur en kozijn geplaatst kan worden. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om gebruik te maken van permanente stuclatten. Deze houten latten worden van te voren vast geschoten/gelijmd op het kozijn.

Deze latten hebben een dikte waar u de dikte van de stuclaag mee bepaalt. De stukadoor kan eenvoudig afmessen over deze latten, de stuklatten worden voorzien van een radius 3 mm en net na deze afronding wordt later de houten lijst gemonteerd. Deurlijsten en raamlijsten moeten aan twee zijden voorzien zijn van grondverf, wij spuiten deze standaard in wit Ral 9016. Deze grondverf zorgt niet alleen voor een stabiele houten lijst maar verbetert ook de hechting bij het lijmen van de lijsten en plinten op muren en kozijnen. De muren dienen van een primer te worden voorzien om zuiging van de muren tegen te gaan bij het drogen van de lijm.